Laten we niet flauw doen: grootte doet ertoe. En hoewel dat niet in élke situatie zo is (gelukkig maar), geldt bij skincare vaak: less is more.
Klanten brengen regelmatig hun producten mee naar het salon – en gelijk hebben ze! Ik raad het zelfs aan. Want eerlijk? Ik ken niet elk merk en heb geen idee waarvoor dat ‘rode potje met witte letters’ precies dient. Misschien is het een wondercrème, misschien een ontsmettingsmiddel – wie zal het zeggen?
Vergelijk je de ingrediënten van Dermaline-producten met die van een willekeurig potje uit de drogisterij of apotheek, dan kunnen die verrassend veel op elkaar lijken.

Wat is dan het verschil?
Onze huid is een ingenieus gelaagd systeem, waarin elke laag zijn eigen functie heeft. Daartussen zit de Reinse Barrière, een soort strenge uitsmijter die beslist wie er binnen mag en wie buiten blijft. Alleen de ‘goede bezoekers’ – zoals hydraterende ingrediënten – krijgen toegang.
Deze bezoekers kunnen op twee manieren de huid binnendringen: via de poriën (transepidermaal) of via de haarzakjes (transfolliculair). En hier komt het cruciale punt: grootte doet er toe. Want poriën zijn niet onnoemelijk groot.
Is een molecule te groot? Dan blijft hij gewoon op je huid liggen en doet hij... niks. Resultaat? Je smeert je een ongeluk om dat gehydrateerde gevoel vast te houden. Beter kies je voor een molecule die klein genoeg is om wél door te dringen, zodat je huid de hele dag gehydrateerd blijft zonder dat je elke vijf minuten opnieuw moet smeren.
En nu komt het...
Drogisterijproducten bevatten vaak dezelfde ingrediënten als professionele merken, maar met één belangrijk verschil: de grootte van de moleculen. Die zijn bij goedkopere producten vaak een pak groter, waardoor ze amper opgenomen worden door de huid.
Daar komt nog iets bij: de prijs van skincare is vaak omgekeerd evenredig aan de grootte van de moleculen. Hoe hoger de prijs, hoe kleiner de moleculen – en hoe beter ze hun werk kunnen doen*.
Zie het als een diamant. Het kost veel vakkennis en precisie om uit een grote ruwe steen een kleine diamant te slijpen die perfect op jouw ringvinger past. De kostprijs zit 'm in de precisie, de zuiverheid en het werk om van iets groots iets kleins en krachtigs te maken.
Een goedkoper potje is vaak aantrekkelijk, maar als je die crèmes de hele dag door moet blijven smeren om een fijn gevoel te behouden, ben je op termijn waarschijnlijk evenveel kwijt als aan één goed werkend product.
Is de grootte van een molecule dan het enige dat telt?
Zeker niet.
- Het ingrediënt zelf is cruciaal, ongeacht de molecuulgrootte. Sommige stoffen doen meer kwaad dan goed, mogen niet gecombineerd worden of vragen extra oplettendheid in de zon. Staat dat niet duidelijk op de verpakking? Dan kan je huid daar last van krijgen.
- De conditie van je huid speelt ook een rol. Een gehydrateerde huid neemt beter producten op dan een droge huid.
Mijn planten zijn hier een goed voorbeeld van: als de aarde kurkdroog is, blijft het water erbovenop liggen. Maar is de aarde al licht vochtig, dan wordt het water mooi opgenomen. Zo werkt het ook met skincare: een uitgedroogde huid neemt producten veel minder goed op.
Thuis smeren is goed, maar niet genoeg
Verzorging thuis is essentieel, maar alleen daarmee bereik je niet het maximale resultaat. In het salon kunnen we producten dieper in de huid brengen, waardoor je sneller effect ziet. Het is een samenwerking.
Enkel thuis smeren is zoals elke dag je tanden poetsen maar nooit tot bij de tandarts gaan.
En twee maal op een jaar naar het salon komen voor een verzorging zonder thuis te smeren is hetzelfde als nooit je tanden poetsen en de tandarts het laten oplossen. Dat zou je toch ook niet durven?
Bij een kennismakingsgelaatsverzorging kunnen we de juiste producten op jouw huid afstemmen, mét de perfecte moleculen. Zo kan je huid in het salon goed voorbereid worden en kan jij thuis alles verder onderhouden.
Maar mijn potje komt van bij de apotheek
Niets tegen producten van bij de apotheek, áls ze goed afgestemd zijn op het probleem.
Meestal krijg je op een blaadje voorgeschoteld welk potje je nodig hebt. En in een apotheek krijg je wat je vraagt. Ze zullen geen vragen stellen over jouw levenswijze, jouw slaappatroon, jouw stresslevel of eetgewoonten. U vraagt, wij draaien.
Maar als je aan zelfdiagnose doet en vermoedt dat je een vette huid hebt door die drie puisten op je kin, dan kan je al snel meer kwaad dan goed doen (ja, zelfs als de moleculen klein genoeg zijn).
Daarenboven heb je in een schoonheidsinstituut meer mogelijkheid tot opvolging dan bij de apotheek en kan er snel bijgestuurd worden.
Leg je huid dus eerst even onder het vergrootglas bij je schoonheidsspecialiste (pimple popping, yes please!) óf zoek op z'n minst een apotheek waar ze dit aanbieden.
Want in tegenstelling tot wat je nu misschien denkt, vind ik hun mening zeer waardevol.
Dus, welk potje kies jij de volgende keer?
*De prijs wordt ook nog bepaald door onder andere reclame, transport, verpakking, ...
Reactie plaatsen
Reacties